UIAM semarak sambutan kedatangan Ramadan

Tarikh : 05 May 2019

ROSLAN RUSLY, UIAM

GOMBAK - Kedatangan bulan Ramadan amat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam seluruh dunia.

Bulan yang menjanjikan beribu ganjaran untuk mereka yang betul-betul menjalankan ibadah di dalam bulan Ramadan yang mulia ini.

Begitu juga buat warga Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang bersemangat serta mengalu-alukan kedatangan bulan Ramadan.

Seperti semua sedia maklum, bubur lambuk amat sinonim dengan kedatangan bulan rahmat ini. Ia menjadi salah satu juadah yang menjadi kemestian setiap kali tiba waktu berbuka.

Penuntut bersama-sama bergotong-royong menyiapkan bubur lambuk.

Bagi memeriahkan dan menyambut kehadiran Ramadan, pelbagai program telah diatur dan dirancang dalam usaha untuk mengimarahkan bulan yang mulia ini.

Antara petugas yang terlibat.
Justeru, Masjid Sultan Haji Ahmad Shah UIAM Kampus Gombak dengan kerjasama beberapa jabatan seperti Jabatan Hal Ehwal dan Pembangunan Pelajar (STADD), Kesatuan Kakitangan UIAM(PMA, Kurnia, Kesatu), Majlis Perwakilan Pelajar (SRC, MRC), Daya Bersih Sdn Bhd dan Mahallah telah bersama-sama menjayakan program memasak bubur lambuk.

Para jawatankuasa bertungkus-lumus menyiapkan bubur lambuk untuk agihan.
Apa yang menariknya, program ini dijalankan baru-baru ini secara gotong-royong melibatkan pelajar dan kakitangan universiti.
Membungkus bubur lambuk untuk agihan.
Pada tahun ini, sebanyak 21 buah periuk bubur lambuk telah dimasak dan hampir 2,000 bungkusan bubur lambuk diedarkan kepada warga UIAM.

Ini merupakan satu program tahunan yang dianjurkan oleh Masjid Sultan Haji Ahmad Shah UIAM yang objektif penganjurannya adalah untuk bersama-sama mengimarahkan dan menyemarakkan lagi sambutan kedatangan bulan Ramadan yang bakal tiba beberapa hari lagi.

bubur lambuk untuk agihan.
Hadir sama pada majlis perasmian ialah Timbalan Rektor (Pembangunan Pelajar dan Jaringan Komuniti), Prof Madya Dr Zulkifli Hasan; Pengarah CENTRIS UIAM, Prof Madya Dr Akmal Khuzairy Abd Rahman dan Timbalan Rektor (Pengantarabangsaan dan Jaringan Global) UIAM, Prof Dr Faridah Abdul Manaf.

Source ; https://kampusuols.com/article...